MG 9911 cr26 червня 2016 року виповнилося 75 років від дня народження і 40 років наукової діяльності відомому вченому економісту-аграрнику, кандидату економічних наук, автору численних наукових публікацій з питань соціальної розбудови сільських територій, розвитку соціальної сфери села, стимулювання зайнятості та підвищення доходів сільського населення, завідувачу відділу соціально-економічного розвитку сільських територій  Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Олексію Гавриловичу Булавці.

Народився Олексій Гаврилович в с. Молодово Кельменецького району Чернівецької області. Після закінчення у 1968 році Житомирського сільськогосподарського інституту працював на посадах інженера та старшого інженера, старшого інженера-економіста Житомирського обласного управління меліорації і водного господарства, де отримав досвід практичної й організаторської роботи.

Наукову діяльність розпочав з 1976 року, вступивши в аспірантуру Українського науково-дослідного інституту економіки і організації ім. О.Г. Шліхтера (нині Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки»), після закінчення якої з 1979 року працював на посадах молодшого, старшого і провідного наукового співробітника Інституту. З січня 2005 року працює завідувачем відділу соціально-економічного розвитку сільських територій.

Захистивши дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук на тему «Економічна ефективність виробництва зерна на зрошуваних землях півдня України» (на прикладі зерно-скотарських радгоспів Херсонської та Кримської областей) Олексій Гаврилович велику увагу приділяв дослідженню цієї проблеми в секторі економіки меліорацій відділу земельних відносин.

Практичним результатом наукового пошуку шляхів вирішення соціальних проблем розвитку аграрного сектору економіки України стали наукові здобутки ювіляра в досліджуваних питаннях комплексного планування розвитку сільських територій, прогнозування та розміщення сільськогосподарського виробництва в екстремальних умовах (спецтематика).

У подальшому ювіляр поглибив дослідження проблем соціального розвитку села, облаштування сільської поселенської мережі об’єктами соціальної інфраструктури, зайнятості на селі та підвищення доходів сільських сімей.

Пройдений творчий і трудовий шлях О.Г. Булавки характеризується значними здобутками, результати яких застосовуються в Україні при розробці законодавчих та нормативних актів, а також у практичній діяльності сільськогосподарських товаровиробників.

Перу ювіляра належать понад 260 підготовлених самостійно і в співавторстві наукових праць.

Олексій Гаврилович тривалий час бере активну участь у громадській роботі Інституту як голова профспілкової первинної організації ННЦ «Інститут аграрної економіки». Є членом редакційної колегії Міжнародного науково-виробничого журналу «Економіка АПК», Вченої ради Інституту.

Знання і досвід, професіоналізм і мудрість, працелюбність, організаторські здібності забезпечують ювілярові авторитет у науковців і працівників не тільки Інституту, а й у наукових установах Національної академії аграрних наук України, аграрній сфері країни. Цікаві починання як ученого й організатора науки вже на даному етапі знаходять гідне продовження в його учнях і послідовниках.

Трудова діяльність і наукові здобутки вченого, які сприяли розвитку аграрної науки та сільськогосподарського виробництва, відзначені нагородами держави, міністерств і відомств країни.

З нагоди славного ювілею, шановний Олексію Гавриловичу, прийміть наші щирі побажання міцного здоров’я, творчої наснаги, щастя і довголіття, нових досягнень на науковій ниві та в громадському житті.

Колектив Національного наукового центру

«Інститут аграрної економіки»