DSC 7597Застосування спрощених технологій обробітку ґрунту дозволяє підвищити рентабельність сільськогосподарської діяльності за рахунок економії пально-мастильних матеріалів, скорочення числа технологічних операцій з обробітку ґрунту, зменшення кількості застосовуваних технічних засобів і підвищення функціональності техніки. Таку точку зору висловив завідувач відділу матеріально-технічних ресурсів Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», д.е.н. Олександр Захарчук, виступаючи на Міжнародному науково-практичному семінарі «Розвиток біоенергетичного потенціалу в сільському господарстві», який відбувся у Києві 10 лютого 2016 року.

У своєму виступі «Використання паливно-енергетичних ресурсів у сільському господарстві» доповідач, зокрема, зазначив, що застосування безполицевої технології передпосівного обробітку ґрунту дає змогу зекономити близько 27%, мінімального обробітку ґрунту – 43%, а технології no-till – 86% від загальних витрат пального на передпосівні роботи.

Науковець розповів про економічний ефект від удосконалення структури машинно-тракторного парку, забезпечення раціонального агрегування тракторів, а також заміни дизпалива на біопаливо з ріпакової олії.

Учасники заходу також обговорили інші актуальні питання біоенергетики в аграрному секторі економіки, зокрема: перспективи розвитку біоекономіки, енергоефективність агроекосистем, перспективи виробництва різних видів біопалив та їх економічна ефективність, біоенергетика і раціональне природокористування тощо.