2016.02.12 zaharchukТехніко-технологічне забезпечення сільського господарства потребує покращення, зазначив завідувач відділу матеріально-технічних ресурсів Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», д.е.н. Олександр Захарчук, виступаючи на міжнародній науково-практичній конференції «Сучасні технології виробництва зернових культур», який відбувся у Києві 12 лютого 2016 року. Захід пройшов у рамках VI Міжнародної виставки інноваційних рішень в зерновому господарстві «Зернові технології – 2016».

У своєму виступі «Ринок сільськогосподарської  техніки в Україні» доповідач, зокрема, озвучив пропозиції, спрямовані на вирішення зазначеної проблеми.

На його думку, слід доопрацювати Державну цільову програму реалізації технічної політики в агропромисловому комплексі України на період до 2015 року з метою продовження її дії до 2020 року.

Необхідно забезпечити умови для створення спільних підприємств сільськогосподарського машинобудування та ліцензійного виробництва іноземних зразків техніки на території України, а також сформувати привабливий організаційно-економічний механізм розвитку цивілізованого ринку лізингу сільськогосподарської техніки та обладнання.

Ще одним актуальним завданням є розвиток мережі сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів спільного використання сільськогосподарської техніки та кооперативного руху серед господарств населення.

Важливим чинником покращення Техніко-технологічне забезпечення сільського господарства є запровадження практики постійної переоцінки основних засобів сільського господарства з можливістю впровадження податкових норм прискореної амортизації, зазначив Олександр Захарчук.

Про організаційно-економічний механізм інноваційного розвитку технічного сервісу розповіла у своєму виступі старший науковий співробітник відділу кредитування, страхування та фінансів підприємств Інституту аграрної економіки, к.е.н.  Алла Войтюк.