wine-forum logoУкраїнське виноробство є галуззю з високим експортним потенціалом і має всі можливості для нарощування експорту своєї продукції. Таку точку зору висловив директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко, виступаючи на Першому Національному виноробному форумі, який відбувся у Києві 24 лютого 2016 року.

У своїй доповіді «Шляхи підвищення конкурентоспроможності виноробної галузі» науковець приділив особливу увагу організаційно-економічним факторам забезпечення конкурентоспроможності продукції виноробства.

На його думку, одним із нагальних завдань є максимальна інтеграція України та виноробів у міжнародні спеціалізовані структури, зокрема відновлення членства нашої держави у Міжнародній організації винограду і вина.

В Україні слід розвивати і підтримувати середньо- та великотоварні підприємства, а також виноробні підприємства малого бізнесу, зокрема фермерські виноробні господарства, зазначив доповідач. Доцільно також використовувати можливості кластерної форми організації виробництва, його вертикальної та горизонтальної інтеграції.

Як показує успішний досвід країн ЄС, сама структура виноробного виробництва є надзвичайно сприятливою для кооперації фермерів зі створення власних переробних потужностей, організації спільного збуту виноробної продукції, зауважив академік.

За його словами, важливим чинником збільшення експорту вітчизняних винограду та виноробної продукції є також впровадження в практику вітчизняного виробництва базових агроекологічних вимог і стандартів відповідно до регламентів ЄС.

Наведений перелік заходів є лише частиною великої і копіткої роботи по забезпеченню конкурентоспроможності вітчизняного виноробства, завоювання ним достойного і вагомого місця на світовому ринку, підсумував Юрій Лупенко.