the cowРентабельність виробництва тваринницької продукції прогнозується цього року на рівні 8,1%, що на 5,3% нижче показників 2014 року, зазначив директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко.

За попереднім прогнозом науковців Інституту аграрної економіки, цього року лише виробництво яєць буде прибутковим. Його рентабельність, яка минулого року становила 58,8%, збільшиться до рівня 66%.

Виробництво решти продукції тваринництва буде збитковим.

Рентабельність виробництва м’яса свиней, яка минулого року становила 5,6%, цього року прогнозується на рівні -5,5%.

При цьому виробництво інших видів м’яса стане менш збитковим, зауважив академік. Зокрема, очікується, що рентабельність м’яса птиці цього року складе -14,9% проти -15,4% минулого року, м’яса великої рогатої худоби – на рівні -16,5% (2014 року було -35,9%), а м’яса овець та кіз – на рівні -39,3 (2014 року було -52,2%).

Збитковим прогнозується виробництво молока (-2,9%), рентабельність якого минулого року досягала 11%.

Ще більш збитковим стане виробництво вовни, рентабельність якого у 2014 році становила -75,1%, а цього року прогнозується на рівні -89,9%, зазначив Юрій Лупенко.