geeenЦього року рівень рентабельності у рослинництві очікується на рівні 25,9%, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко. За його словами, це на 11,3% нижче порівняно з показниками 2014 року.

За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, найбільш рентабельним буде виробництво рису (80,5%), винограду (71,5%), проса (66%) та ріпаку (57,2%). При цьому, зазначив експерт, рентабельність зазначених культур демонструє тенденцію зростання протягом останніх років.

Зокрема, рентабельність рису 2013 року становила 18,1%, а 2014 року зросла більш ніж утричі – до 57,6%. Цього року вона прогнозується на рівні 80,5%, тобто може збільшитися проти минулорічних показників в 1,4 разу.

Рентабельність проса 2015 року очікується на рівні 66%, тобто в 1,6 разу більше, ніж результат минулого року (40,7%), який, у свою чергу, перевищив показники 2013 року (3%) у 13,6 разу.

Очікується, що рентабельність ріпаку, яка також зросла з 8,6% у 2013 році до 29,2% торік, 2015 року майже подвоїться порівняно з 2014 роком  – до рівня 57,2%.

І лише рентабельність винограду, яка прогнозується на рівні 71,5%, хоча й перевищить майже на 10% минулорічний показник (61%), все ж не досягне рівня 2013 року у 101,7%.

Рентабельність виробництва зернових зменшиться порівняно з 2014 роком майже на чверть (на 24,8%) і становитиме 19,4%, поінформував академік.

За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, крім рису та проса, серед зернових найбільш рентабельним буде виробництво гречки (55,2%) та гороху (44,3%). Продовжить зростати рентабельність ячменю, яка у 2013 році становила 0,6%, торік – 18,3%, а цього року очікується на рівні 21,8%.

Дещо знизиться рентабельність виробництва пшениці – до 19,1% проти 25,8% минулого року,  та кукурудзи на зерно – до 18,6% при 26,2% у 2014 році.

Рівень рентабельності жита, виробництво якого було збитковим попередні два роки: -15,3% 2013 року та -5,6% торік, – зросте цього року до 9,7%.

Збитковим, за розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, буде виробництво вівса (-6%) і сорго (-6,3%).

Серед олійних культур рентабельність ріпаку майже подвоїться проти минулорічних показників (29,2%) – до 57,2%. Збережеться тенденція до зростання рентабельності виробництва соняшника у межах 10% щороку: 28,5% 2013 року, 36,5% 2014 року, і, за прогнозом науковців Інституту аграрної економіки, 46,6% цього року. Виробництво сої, рентабельність якої минулого року збільшилася більш ніж удвічі проти показників 2013 року (15,8%), – до 34,5%, цього року може знизитися майже на третину – до рівня 24%.

Рівень рентабельності виробництва овочів відкритого ґрунту знизиться порівняно з 2014 роком майже на третину і становитиме 11,5%. При цьому виробництво овочів закритого ґрунту, рентабельність якого минулого року становила 12,4%, внаслідок підвищення витрат на електроенергію та опалення стане нерентабельним (-1,3%).

 

Рентабельність виробництва плодів продовжить зменшуватися: з 154,6% 2013 року, 68,2% торік, до 17,2% 2015 року. Дещо повільніше знижується рентабельність ягід – з 11,2% 2014 року до 3,5% поточного року.

Нерентабельним стане торік прибуткове виробництво цукрових буряків (-11,9%) та картоплі (-11,1%).

Збитковим у 2015 році залишиться виробництво хмелю, рентабельність якого знизиться до -12,7%, зазначив Юрій Лупенко.