prapor fr crprapor uaВласні методики Інституту аграрної економіки дозволяють з високою точністю прогнозувати економічні результати сільгоспвиробництва, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко, виступаючи на семінарі з питань статистики та здійснення аналізу аграрного ринку, що відбувся у рамках французько-українського співробітництва у приміщенні Міністерства аграрної політики та продовольства України 22 жовтня 2015 року.

Експерт розповів про специфіку прогнозування урожайності, собівартості сільгосппродукції, її дохідності та рентабельності тощо, що здійснюється науковцями Інституту аграрної економіки. Він також поінформував, що зазначені економічні розрахунки регулярно надаються до Міністерства аграрної політики та продовольства України та слугують науково-інформаційною базою для прийняття ним відповідних управлінських рішень.

Юрій Лупенко також презентував інші напрями діяльності очолюваного ним Інституту аграрної економіки.

У рамках заходу відбувся обмін досвідом між українськими та французькими фахівцями, який мав на меті сприяти вдосконаленню українських методик збору та обробки інформації для отримання надійних даних, сумісних з європейськими стандартами.

У семінарі взяли участь:

  • з французької сторони – заступник директора агенції FranceAgriMer Крістіан Ленноз-Гратен, керівник відділу міжнародного співробітництва агенції FranceAgriMer Сіріл Швайзер, а також радник з питань сільського господарства Посольства Франції в Україні Ніколя Перрен;
  • з української сторони – заступник міністра аграрної політики та продовольства України Володимир Лапа, керівники відповідних структурних підрозділів Міністерства аграрної політики та продовольства України та Державної служби статистики України, представники наукових установ, агропідприємств та громадських організацій.

Обговоривши напрями можливої співпраці, сторони висловили взаємну зацікавленість у налагодженні двостороннього співробітництва.