2015 року очікується зростання цін реалізації на всі види агропродукції – Юрій Лупенко
НовиниЦього року, за нашими прогнозами, очікується зростання цін реалізації на всі види агропродукції, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко.
За його словами, в галузі тваринництва найбільшими темпами порівняно з попереднім роком зростуть ціни на вовну (на 71,2%), м’ясо великої рогатої худоби (69,1%) та яйця (60,4%). М’ясо птиці купуватимуть дорожче на 38,1%, свинину – на 37,3%, а молоко – на 21,4%.
За оцінками науковців Інституту аграрної економіки, серед продукції рослинництва порівняно з 2014 роком майже удвічі (на 88,4%) подорожчають плоди. У півтора рази (47,7%) зросте ціна на виноград. Картопля та цукрові буряки стануть дорожче майже на 40%. Ціна на овочі відкритого ґрунту зросте майже на третину (34,3%), а на тепличну та парникову продукцію – на 21,6%. Ягоди подорожчають на 11,4%.
Ціна на олійні культури збільшиться в 1,5–1,7 разу. Соя подорожчає на 55,0%, соняшник – на 62,0%, а ріпак – на 71,9%.
Ціни на зернові зростуть проти 2014 року, в середньому, у 1,5 разу, зазначив експерт. Найбільше подорожчають рис та гречка – у 2,5 разу та 2,1 разу відповідно. Ціни на більшість зернових збільшаться на 40–60%. Це стосується цін на жито (на 60%), на кукурудзу на зерно (56,5%), на ячмінь та горох (50%), на овес (45%), на просо (42,8%) та на пшеницю (41,3%). Сорго подорожчає на 34,9%, решта зернових – в середньому, на 20%.
Водночас зростання цін не завжди компенсує здорожчання витрат, внаслідок чого доходи сільгоспвиробників падають, підсумував Юрій Лупенко.