Основними імпортерами української свинини є країни СНД – Олександр Шпичак
НовиниОсновними імпортерами української свинини є країни СНД – Молдова, Російська Федерація і Білорусь, повідомив завідувач відділенням ціноутворення, інфраструктури ринку та розвитку наукових інновацій Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Олександр Шпичак.
За його словами, динаміка обсягів експорту м’яса свиней за останні п’ять років відрізняється нестабільністю. Зокрема, в 2011 році було вивезено 14 тис т. 2012 року обсяги експорту м’яса свиней зросли майже на 80% і склали 25 тис т, а у 2013 році скоротилися проти попереднього року майже втричі – до 8 тис т. У 2014 році на експорт було відправлено 13 тис т. За 7 місяців поточного року – 23,7 тис т м'яса свиней.
У структурі експорту в 2014 році 72% займає свіжа або охолоджена свинина, левову частку якої (99,8%) споживають країни СНД – Молдова, Російська Федерація та Білорусь.
За оцінками науковців Інституту аграрної економіки, решта експорту розподіляється між чотирма видами продукції. Країни СНД є основними імпортерами українських мороженої свинини (100%) і свіжого сала (99,6%). Гонконг, В’єтнам та Китай споживають 84,6% експорту вітчизняних морожених субпродуктів. Живі свині експортуються в Молдову та Вірменію.
Обсяги імпорту м’яса свиней також істотно змінюються від року до року, зазначив академік. Якщо у 2011 році в Україну було завезено 153 тис т, то в 2012 році – 289 тис т, тобто в 1,9 разу більше. У 2013 році поставки м’яса свиней в Україну скоротилися порівняно з попереднім роком на 80% – до 234 тис т, а в 2014 році зменшилися майже вдвічі проти показників 2013 року – до 120 тис т. За січень-липень 2015 року імпортовано 44,8 тис т м’яса свиней.
У 2014 році основними країнами – експортерами свіжої чи охолодженої свинини в Україні були Бразилія, Німеччина, Польща, США та Канада, зазначив академік.
У структурі імпорту 0,1–9,3% займає морожена свинина, 95,5% якої було завезено з Бразилії.
Свиняче сало, яке завозиться з Німеччини, Польщі та Нідерландів, становить 54,5% імпорту. Поставки мороженої свинячої печінки, яка займає 12,3% імпорту, здійснюються з Нідерландів, Німеччини та Данії.
Інші морожені субпродукти і живі свині в структурі імпорту займають незначну питому вагу, зауважив Олександр Шпичак.