2013 02 01 01011 жовтня 2015 року на засіданні вченої ради Інституту економіки та прогнозування відбулося громадське обговорення науково-практичної роботи «Трансформація аграрного сектору економіки до ринкових умов господарювання». Її було висунуто на здобуття Державної премії України у галузі науки і техніки 2015 року Національним науковим центром «Інститут аграрної економіки»,

Презентуючи роботу, один з її авторів директор Інституту стратегічних оцінок, академік НААН Павло Гайдуцький, зокрема, зазначив, що авторський колектив роботи мав безпосереднє відношення до всіх основних напрямів ринкової трансформації аграрного сектору – земельної, господарської, соціальної, фінансової реформи в АПК та організації аграрного ринку.

За словами доповідача, наукова новизна роботи полягає у теоретичному та методологічному обґрунтуванні української моделі трансформації аграрного сектору до ринкових умов господарювання за такими основними напрямами:

  • приватизація землі та майна сільськогосподарських підприємств;
  • перетворення колективних та державних підприємств у приватні підприємства ринкового типу;
  • організація аграрного ринку та його інфраструктури на приватних та кооперативних засадах;
  • створення фіскальної системи мотивації інноваційного розвитку аграрного сектору;
  • створення приватно-ринкової системи сприяння соціального розвитку села.

У сфері наукових досліджень авторський колектив роботи «Трансформація аграрного сектору економіки до ринкових умов господарювання» виконав значний обсяг теоретичних, методологічних та методичних розробок, підготував низку концепцій, програм, публікацій, апробацій тощо. Зокрема, опубліковано близько 900 праць, серед яких 110  монографій, 68 рекомендацій, проведено 450 апробаційних та презентаційних заходів, захищено 246 дисертацій.

Члени авторського колективу також взяли активну участь в імплементації результатів досліджень, адже долучилися до розробки проектів нормативно-правових актів, прийнятих в основний період реформування аграрного сектору України. Зокрема, підготовлено понад 60 основних проектів указів Президента, близько 100 проектів законів і постанов Верховної Ради, понад 150 декретів і постанов уряду.

В обговоренні взяли участь члени вченої ради Інституту економіки та прогнозування член-кореспондент НААН України Борис Пасхавер, член-кореспондент НААН України Олена Бородіна та д.е.н. проф. Олена Шубравська.

Також у засіданні взяли участь і виступили:

  • директор Інституту економіки та прогнозування, академік НАН України Валерій Геєць;
  • президент НААН, академік НААН Ярослав Гадзало;
  • академік НАН України Василь Андрійчук;
  • член-кореспондент НААН України Микола Ільчук;
  • Герой України, колишній Міністр сільського господарства і продовольства України Юрій Карасик;
  • гендиректор НДІ «Украгропромпродуктивність», колишній перший заступник міністра аграрної політики України Іван Демчак;
  • ректор Білоцерківського національного аграрного університету, академік НААН Анатолій Даниленко;
  • ректор Подільського агротехнічного університету, колишній заступник міністра аграрної політики України Володимир Іванишин;
  • голова фермерського господарства «Муравський шлях», Харківська область, віце-президент Асоціації фермерів та приватних землевласників України Віталій Львов та ін.

Вони, зокрема, зазначили, що наукові і методичні положення роботи «Трансформація аграрного сектору економіки до ринкових умов господарювання» свого часу лягли в основу стратегії найбільш масштабної та успішної реформи у нашій державі за весь час її незалежності – аграрної реформи в Україні. На думку учасників громадського обговорення робота заслуговує на відзначення Державною премією України, що стане належною оцінкою внеску вітчизняної науки у реформування аграрної галузі.

У заході також взяли участь члени авторського колективу науково-практичної роботи «Трансформація аграрного сектору економіки до ринкових умов господарювання», науковці Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки»:

  • директор Інституту аграрної економіки, академік НААН Юрій Лупенко;
  • завідувач відділення – завідувач відділу розвитку підприємництва і кооперації Інституту аграрної економіки, академік НААН Микола Малік;
  • заступник директора Інституту аграрної економіки з наукової та інноваційної роботи, академік НААН Віктор Месель-Веселяк;
  • радник дирекції Інституту аграрної економіки, академік НААН Петро Саблук;
  • д.е.н., професор Микола Федоров.

За підсумками обговорення та на підставі результатів відкритого голосування члени вченої ради Інституту економіки та прогнозування одноголосно прийняли рішення затвердити постанову про підтримку науково-практичної роботи «Трансформація аграрного сектору економіки до ринкових умов господарювання» на здобуття Державної премії України в галузі науки і техніки за 2015 рік.