У 2015/2016 МР ціни на цукор можуть зрости на 15-20% – Олександр Шпичак
НовиниУ сезон 2015/2016 маркетингового року (МР) за умови стабільного валютного курсу зростання ціни на цукор очікується в межах 15–20%, повідомив завідувач відділенням ціноутворення, інфраструктури ринку та розвитку наукових інновацій Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Олександр Шпичак. Причиною тому – зменшення обсягів виробництва цукру та збільшення витрат на його виробництво.
За його словами, у зв’язку з перевиробництвом цукру в минулому сезоні у 2015 році площа посівів під цукровим буряком зменшилася в порівнянні з минулим роком на чверть (26%) – до 239 тис. га.
Через складні погодно-кліматичні умови знизиться врожайність цукрових буряків. Якщо торік середня врожайність цукрових буряків склала 47 т/га, то 2015 року цей показник очікується на рівні 40 т/га, зазначив експерт.
За прогнозами науковців Інституту аграрної економіки, валовий збір цукрового буряка в поточному сезоні складе близько 9,3 млн т. Це на 40% менше, ніж у 2014 році, коли було зібрано 15,5 млн т коренеплоду.
Внаслідок спекотною погодою цукристість цукрових буряків може бути вище торішнього показника.
Через нестачу вологи та можливе муміфікування коренеплодів очікується погіршення технологічної якості цукрових буряків. Це може призвести до втрат при зберіганні коренеплодів в буртах.
За очікуваними розрахунками вчених Інституту аграрної економіки, виробництво цукру в Україні в 2015/16 маркетинговому році складе 1200 тис. т цукру при потребі внутрішнього ринку на період 2015/16 МР 1720 тис. т (квота "А").
Враховуючи перехідні запаси цукру на початок маркетингового року у розмірі 542 тис. т, загальна пропозиція цукру на внутрішньому ринку складе 1742 тис. т.
При цьому фактичне споживання цукру у 2015/2016 маркетинговому році очікується на рівні 1550–1600 тис. т. Зменшення обсягів споживання цукру обумовлено, насамперед, зниженням купівельної спроможності населення, а також втратою територій Донецької, Луганської областей та АР Крим.
Значне підвищення цін на цукор на початку 2015 року була викликано інфляцією, девальвацією національної валюти і ажіотажним попитом на даний продукт.
Традиційно цінова ситуація у вересні-листопаді – період масового цукроваріння – характеризується стабілізацією цін на цукор. Однак до кінця року ціна починає зростати, зазначив Олександр Шпичак.