У 2015 році українці споживуть 8,5 кг яловичини і телятини на душу населення – Юрій Лупенко
НовиниХронічна збитковість вирощування великої рогатої худоби (ВРХ), неконкурентоспроможність вітчизняної яловичини та телятини на світовому ринку, міжгалузева незбалансованість ціноутворення, а також зниження купівельної спроможності населення – основні причини скорочення виробництва та споживання м’яса ВРХ в Україні, зазначив директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко.
За його словами, на кінець 2015 року прогнозується зменшення вирощування великої рогатої худоби в живій масі в усіх категоріях господарств на 3,8% – з 576,4 тис. т у минулому році до 554,7 тис. т.
Скорочення обсягів реалізації очікується на рівні 6% – 659,6 тис. т проти 701,7 тис. т у 2014 році.
За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, суттєво скоротиться поголів’я великої рогатої худоби в усіх категоріях господарств. Якщо за попередні п’ять років загальноукраїнське стадо зменшилося на 13% і становило у 2014 році 1621,3 тис. голів, то на кінець 2015 року воно налічуватиме на 12,2% менше, ніж торік.
Порівняно зі свининою та м’ясом птиці яловичина і телятина є найдорожчим видом м’яса. Отже, обсяги внутрішнього попиту м’яса великої рогатої худоби, який напряму залежить від купівельної спроможності населення, теж зазнає скорочення.
Як наслідок, прогнозують науковці Інституту аграрної економіки, споживання яловичини і телятини в розрахунку на одну особу у 2015 році зменшиться на 6,6% проти минулорічного рівня і становитиме 8,5 кг. А це означає, що середньостатистичний українець з’їсть менше третини від раціональної норми споживання цього виду м’яса, зауважив Юрій Лупенко.