nnc iae smollЗакон «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» не забезпечить повного переводу системи до європейського зразку, зазначив заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» з наукового забезпечення законопроектної роботи, к.е.н. Віталій Саблук, виступаючи на засіданні круглого столу «Якою буде нова система безпеки харчових продуктів в Україні з 20 вересня 2015 року?», який відбувся 19 серпня 2015 року у Києві.

На його думку, цей закон має бути підкріплений іншими складовими європейської системи. Зокрема, йдеться про запровадження обов’язкового ризик-орієнтованого контролю, інтегрованих з державним контролем систем контролю солідарно-відповідальних організацій виробників, принципу довіри до самозайнятих виробників тощо.

Для цього необхідно внести відповідні зміни до законодавства, які б дали змогу відповідним чином ідентифікувати самозайняті господарства, відокремивши їх від інших типів господарств на селі, а також віднести самозайняті господарства з організацій, солідарно-відповідальних в сфері контролю за дотриманням стандартів своїми членами, до груп меншого ризику.

Адже саме стимулювання до самостійної та консолідованої репутаційної відповідальності учасників ринку перед споживачем та контролюючими органами є головним базовим принципом європейської системи, зауважив Віталій Сайблук.

Учасники дискусії обговорили актуальні проблеми запровадження системи управління безпечності харчових продуктів на принципах НАССР, легалізації виробників та постачальників в Україні, відповідальності виробників та операторів ринку, а також перспективи української продукції на ринках ЄС в умовах євроінтеграції.

В обговоренні також взяли участь голова Комітету АПУ з аграрного права, партнер Gryphon Investment Consulting Group Ігор Линник та - партнер ЮФ "Правнича Фірма "Софія" Олександр Поліводський, та інші учасники заходу.

Організатор – Всеукраїнська громадська організація «Асоціація правників України».