25 mainЗа даними Державної служби статистики, експорт продукції АПК за І півріччя 2015 року становив 6,7 млрд дол.  США. Це майже на 15% менше, ніж за аналогічний період минулого року, коли вітчизняні аграрії вивезли ринки світу продукції на 7,9 млрд дол. США, зазначив директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко.

За його словами, географічна структура вітчизняного експорту залишається незмінною. Провідні позиції належать чотирьом регіонам – країнам Європейського Союзу, Азії, Африки та СНД.

Майже половина експортованої за 6 місяців цього року агропродовольчої продукції надійшла з України до країн Азії – 3,1 млрд дол. США (46,3% від загального експорту). Частка країн – членів ЄС у вітчизняному експорті склала близько чверті – 1,7 млрд дол. США (25,4%). Країни Африки ввезли української агропродукції на суму 1,0 млрд  дол. США (14,9%), країни СНД – на 0,7 млрд дол. США (10,4%).

За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, у порівнянні з I півріччям 2014 року виріс лише експорт до азійських країн – на 0,5 млрд дол. США. При цьому він незначно – на 0,2 млрд дол. США – знизився на африканському напрямі і суттєво скоротився на європейському (майже на 1 млрд дол. США) та пострадянському (фактично наполовину).

У товарній структурі українського експорту традиційно переважає продукція рослинництва. Головними продуктами є зернові та олійні культури, рослинна олія та продукція харчової і переробної промисловості. Їх частка у загальному експорті складає близько 90%.

В експорті до ЄС квотованої української продукції у I півріччі цього року зберігається минулорічна тенденція: по більшості продуктів відсоток використання квоти є нульовим. В межах 50% використані квоти на пшеницю, цукор, оброблені томати та овес. Повністю або майже повністю використовуються квоти на кукурудзу, виноградний і яблучний соки, мед, крупи та оброблене м’ясо птиці (піврічна квота), зауважив Юрій Лупенко.