MG 552630 червня 2015 року у Національному науковому центрі «Інститут аграрної економіки» відбулася Науково-практична конференція «Проблеми розвитку сільського підприємництва – інформаційне забезпечення та дерегуляція: обговорення проекту Єдиної комплексної стратегії розвитку сільського господарства та сільських територій на 2015–2020 роки».

Переглянути фото

Захід мав на меті обговорити проблеми розвитку підприємства як рушійної сили сільського розвитку з метою належного напрямів їх вирішення заходами аграрної політики, пропонованими проектом «Єдиної комплексної стратегії розвитку сільського господарства та сільських територій на 2015–2020 роки», розробленим під егідою Міністерство аграрної політики та продовольства України, та розробити пропозиції щодо поліпшення умов розвитку сільського підприємництва, зокрема сільськогосподарської обслуговуючої кооперації та сільськогосподарського дорадництва.

Відкриваючи конференцію доповіддю «Інформаційне забезпечення кооперативів, малого і середнього бізнесу – роль сільськогосподарських дорадчих служб», президент Національної асоціації сільськогосподарських дорадчих служб України (НАСДСУ) Роман Корінець заначив, що кооперація є дзеркалом стану розвитку сільського малого та середнього бізнесу. На його думку, державна регулятивна діяльність щодо розбудови кооперативного руху на селі має складатися із формування адекватного правового поля, фінансової підтримки кооперативних організацій, особливо на етапі їх становлення, а також цілеспрямованої інформаційної та просвітницької кампанії.

Тільки на шляхах малого та середнього підприємництва можна досягти ефективного господарювання на селі. Таке переконання висловив у своєму виступі народний депутат Верховної Ради України І, ІІ, III, IV та VI скликань Іван Заєць.

Керівник напрямку Проекту USAID АгроІнвест Микола Гриценко у своєму виступі «Єдина комплексна стратегія розвитку сільського господарства та сільських територій на 2015–2020 роки про МСБ та кооперацію» надав характеристику відповідних розділів Стратегії та оцінку запропонованих у ній підходів до вирішення проблем.

На важливій ролі дорадництва як запоруки успішного розвитку фермерства та сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів наголосила віце-президент НАСДСУ, голова правління Донецької обласної сільськогосподарської дорадчої служби Тетяна Брівко у своєму виступі «Єдина комплексна стратегія розвитку сільського господарства та сільських територій на 2015–2020 роки про дорадництво».

Досвід інформаційної підтримки малого та середнього бізнесу і кооперації в Німеччині презентувала експерт Проекту «Німецько-український агрополітичний діалог» Марія Ярошко.

Заступник керівника Проекту ЄС «Підтримка політики регіонального розвитку в Україні», виконавчий директор Асоціації агенцій регіонального розвитку України Юрій Третяк поділився своїми думками щодо сільської кооперації та малого і середнього бізнесу в контексті регіонального розвитку.

Про місцеві потреби в знаннях та навичках для розвитку кооперації на прикладі Чернігівської області розповіла заступник директора Департаменту агропромислового розвитку Чернігівської ОДА Римма Олексенко.

Професор кафедри менеджменту ім. проф. Й.С. Завадського Національного університету біоресурсів і природокористування України Леся Забуранна у своєму виступі «Підготовка кадрів для кооперації: досвід НУБІПУ» презентувала Магістерську програму «Менеджмент кооперативних формувань».

Виступ виконавчого директора Луганської обласної громадської організації “Аграрна дорадча служба”, директор Луганського відділення Укрдержфонду підтримки фермерських господарств Руслана Маркова був присвячений проблемам розвитку фермерства, кооперації та дорадництва у Луганській області.

Про можливості та потенціал оптових ринків як інформаційних партнерів для кооперативів та малого і середнього бізнесу розповіла заступник директора ТзОВ «РСП «Шувар» Клавдія Гордієнко.

Освітнє забезпечення сільського підприємництва, кооперації та дорадництва стали темою виступу директор ДУ «Агроосвіта» Тетяна Іщенко.

Директора Асоціації індустріальних парків України Ігор Николин поділився своїми думками щодо інформаційно-консультаційної підтримки сільськогосподарського підприємництва в структурі агроіндустріальних парків.

Про податки в контексті розвитку кооперації та малого і середнього бізнесу на селі розповіла податковий консультант Валентина Проніна.

Директор Департаменту науково-освітнього забезпечення та розвитку підприємництва на селі Міністерства аграрної політики та продовольства України Олег Хоменко поінформував про діяльність аграрного відомства щодо вдосконалення нормативно-правової бази, запровадження нових інструментів стимулювання економічної активності дрібних виробників сільськогосподарської продукції та кооперативів.

Активізація підприємницької ініціативи як складова сільського розвитку стала темою виступу завідувача відділу розвитку підприємництва і кооперації Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Миколи Маліка.

Концептуальні підходи до дерегуляції господарської діяльності в умовах децентралізації влади презентував у своєму виступі завідувач відділу проблем галузевого і територіального управління Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», віце-президент НАСДСУ Михайло Кропивко.

Завідувач відділу економіки і політики аграрних перетворень ДУ «Інститут економіки та прогнозування» НАН України Олена Бородіна представила своє бачення дерегуляції на ринку оренди земель сільськогосподарського призначення.

Темою виступу головного наукового співробітника відділу економіки і політики аграрних перетворень ДУ «Інститут економіки та прогнозування» НАН України Ігоря Прокопи стало інституціонування особистих селянських господарств як суб’єктів аграрної економіки.

Головний науковий співробітник відділу розвитку підприємництва і кооперації Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Володимир Вітвіцький присвятив свій виступ питанням дерегуляції в контексті стандартизації якості продукції і прийомів виробництва.

За результатами дискусії учасники конференції прийняли відповідну резолюцію.

У заході взяли участь близько 80 учасників. Серед них, зокрема, члени кооперативів та об’єднань кооперативів, представники сільськогосподарських дорадчих служб, фермери, представники сільського малого та середнього бізнесу, науковці, політики, представники органів влади та місцевого самоврядування, міжнародних організацій, проектів міжнародної технічної допомоги, засобів масової інформації, інші заінтересовані сторони..

Організатори – Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки», Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України та Міністерство аграрної політики та продовольства України за підтримки Проекту USAID Агроінвест.