cattleСтан тваринництва, що склався за 5 місяців поточного року, дає підстави прогнозувати подальше зменшення поголів’я худоби та птиці, виробництва м’яса, молока, яєць і вовни. І хоча ця тенденція стосується здебільшого господарств населення, вона негативно вплине на загальні  обсяги виробництва тваринницької продукції у 2015 році, зазначив директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко.

За його словами, валова продукція тваринництва прогнозується на рівні 70,8 млрд грн, тобто на 4% менше минулорічних показників.

Виробництво м’яса – вирощування худоби і птиці – у 2015 році знизиться проти 2014 року на 3,7% і становитиме 3097 тис. т.

М’яса свиней буде вироблено до 1012 тис. т – на 0,5% менше проти минулого року.

За прогнозами науковців Інституту аграрної економіки, на близько 5% скоротиться виробництво великої рогатої худоби (–4,7%),  овець та кіз (–5%) і м’яса птиці (–5,4%), Виробництво м’яса птиці прогнозується на рівні до 1464 тис. т, м’яса великої рогатої худоби – 549 тис. т, а м’яса овець та кіз – 26 тис.  т.

Молока буде вироблено 10682 тис. т, що на 4% менше, ніж торік.

Яєць прогнозується одержати на 11,4% менше порівняно з 2014 роком – 17,4 млрд шт., а вовни – 2,5 тис. т, що на 5,6% менше минулорічних показників, зазначив Юрій Лупенко.

Довідково

Наведені дані отримані із застосуванням методики короткострокового (1–2 роки) прогнозування, розробленої творчим колективом Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» під керівництвом академіка НААН Меселя-Веселяка В.Я. на основі методу адаптивного моделювання.

Апробація методики у 2011–2013 роках продемонструвала незначне відхилення між прогнозними і фактичними показниками, що підтверджує високу достовірність прогнозу.

Науковці здійснюють прогнози за трьома сценаріями – оптимістичним, песимістичним та середнім.