farmВирішити проблеми підвищення якості вітчизняної молокопродукції та забезпечити нарощування обсягів виробництва молока можна лише шляхом запровадження організаційно-економічних стимулів, зазначив завідувач відділення ціноутворення, інфраструктури ринку та розвитку наукових інновацій Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Олександр Шпичак, виступаючи на засіданні круглого столу з питань стабілізації та розвитку галузі молочного скотарства.

Захід відбувся 18 лютого 2015 року у Міністерстві аграрної політики та продовольства України за головуванням першого заступника Міністра Ярослава Краснопольського.

За словами Олександра Шпичака, критичним для вітчизняної молочної галузі є переважне виробництво молока особистими селянськими господарствами (ОСГ). Причому 73% селян з тих, які мають худобу, утримують лише по одній корові.

Це зумовлює низьку якість молока, що реалізується цими господарствами переробним підприємствам, адже 84% молока – ІІ класу, зауважив академік. Крім того, молочне скотарство ОСГ характеризується низькою продуктивністю праці, а також недотриманням санітарно-гігієнічних умов при утриманні корів в господарствах селян тощо.

За словами науковця, подібну ситуацію зі структурою виробників молока мали Польща та Франція. З метою нарощення поголів’я корів ці країни здійснювали стимулювання дрібних товаровиробників шляхом доплат за кожну приросну голову. Це дало позитивні результати. Нині мінімальний розмір ферм у Польщі не менше 15 голів, у Франції – не менше 40 голів.

Європейський досвід може бути корисним для вирішення вітчизняних проблем, зазначив Олександр Шпичак. Трансформація селянських господарств з однією-двома коровами в міні-ферми не менше 10 корів дозволить забезпечити концентрацію виробництва молока, підвищити його якість, створити нові робочі місця, зменшити екологічне навантаження.

На думку науковця, для забезпечення стимулювання з боку держави процесу переходу від масового утримання корів в одноосібних селянських господарствах до міні-ферм доцільно запровадити механізм доплати ОСГ за приросну голову.

Такий підхід дозволить стабілізувати розвиток молочного скотарства в Україні, а також наблизити вітчизняну молочну продукцію до ринку ЄС, зазначив Олександр Шпичак.