korovyУ нинішньому році прогнозується подальше зростання обсягів виробництва продукції тваринництва, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко.

За оптимістичним варіантом виробництво валової продукції тваринництва може зрости на 4,3%, за середнім – на 2,8%.

За розрахунками вчених Інституту аграрної економіки, вирощування м’яса худоби і птиці у 2015 році збільшиться порівняно з минулим роком за оптимістичним варіантом на 5,6%, за середнім – на 3,7% і становитиме 3,5–3,6 млн т. Навіть за песимістичним варіантом виробництво зросте на 1,8%.

Виробництво м’яса свиней прогнозується практично на рівні 2014 року (0,8%) за песимістичним варіантом, а за оптимістичним воно зросте майже на 5%. За більш реальним середнім варіантом виробництво м’яса свиней зросте на 2,8% – до 1,1 млн т.

Виробництво м’яса птиці зросте до майже 1,7 млн т. За оптимістичним варіантом прогнозується його збільшення на 8,7%, за середнім – на 6,6% і навіть за песимістичним – на 4,4%.

Очікується подальший спад виробництва м’яса великої рогатої худоби. За середнім варіантом його вирощування прогнозується на рівні 634 тис. т – 98,2% до минулого року.

Молока за середнім варіантом буде вироблено 11,5 млн т, або на 1,2 % більше ніж 2014 року.

Яєць прогнозується одержати 21,4 млрд шт. – на 5,6 % більше порівняно з минулорічними показниками.

Обсяги виробництва вовни прогнозуються на рівні 2014 року – 3,4 тис. т.

Тобто, за розрахунками Інституту аграрної економіки, виробництво продукції тваринництва в Україні у 2015 році зростатиме, включаючи і песимістичний сценарій розвитку (на 1,2%), підсумував Юрій Лупенко.

Довідка

Прогноз виробництва продукції тваринництва у 2015 році здійснено з урахуванням тенденцій, які склалися за останні роки з поголів’ям тварин і птиці та виробництвом продукції відповідного виду.