nnc iae smoll«Нині сільське господарство –  єдиний сектор національної економіки, який демонструє продуктивне зростання.

 Збільшення обсягів виробництва сільгосппродукції є наслідком здійснення земельної та аграрної реформи, яка розпочалася в Україні з набуттям державної незалежності і започаткуванням ринкових трансформацій», – вважає директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко.

На думку науковця, ключову роль у реформуванні аграрного сектора вітчизняної економіки відіграли укази Президента України «Про невідкладні заходи щодо прискорення земельної реформи у сфері сільськогосподарського виробництва» (№666/94 від 10.11.1994) та «Про невідкладні заходи щодо прискорення реформування аграрного сектора економіки» (№1529/99 від 03.12.1999), з моменту прийняття яких цього року виповнюється 15 та 20 років відповідно.

За цей час в у сільському господарстві України відбулася ціла низка системних перетворень.

На основі аналізу світової практики земельних реформ і специфіки вітчизняних умов була відпрацьована власна модель реформування земельних відносин та аграрного сектору.

Селяни стали власниками землі та майна. Право передавати їх в оренду забезпечує селянам – власникам земельних паїв соціальний захист.

На зміну колгоспно-радгоспній системі прийшли різні форми господарювання, які ґрунтуються на приватній власності на землю у поєднанні з індивідуальною, сімейною і колективною формами організації праці.

  • Яких результатів вдалося досягти у реформуванні сільського господарства України?
  • Що стоїть на заваді ефективній діяльності різних груп агровиробників?
  • Які напрями є перспективними для  подальшого розвитку вітчизняного АПК?

Відповіді на ці та інші питання шукатимуть учасники засідання круглого столу «Результати реформування аграрного сектору економіки України та перспективи його розвитку», яке відбудеться 3 грудня 2014 року.

До участі у заході запрошені Президент України (1994–2005) Леонід Кучма, Президент НААН, академік НААН Ярослав Гадзало, провідні вчені економісти-аграрники, керівники успішних сільськогосподарських підприємств, представники саморегулівних організацій аграрної сфери, інші зацікавлені сторони.

Організатори – Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки» за участі Національної академії аграрних наук України та Інститут стратегічних оцінок при Президентському фонді Леоніда Кучми «Україна».