perspektyvy 2014Науковці Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» проаналізували наслідки створення зони вільної торгівлі між Україною та ЄС (ЗВТ) для аграрного сектора економіки України у розрізі бюджету держави, виробників агропродовольчої продукції, споживачів та окремих галузей аграрного виробництва.

Результати дослідження опубліковані у виданні «Перспективи розвитку вітчизняного аграрного сектора в зв’язку із підписанням Україною економічної частини Угоди про асоціацію з Європейським Союзом» (автори: Пугачов М.І., Власов В.І., Духницький Б.В., Кривенко Н.В. та ін.; за ред. ред. Пугачова М.І.).

На думку авторів, поряд із позитивними чинниками інтеграції ЗВТ з ЄС несе для аграрного сектору економіки України значні виклики, пов’язані з повною чи частковою втратою традиційних зарубіжних ринків.

Насамперед це стосується вітчизняної продукції, яка нині не є конкурентоспроможною на ринках країн – членів ЄС. розв’язання вказаних проблем сприятиме успішній адаптації агарного сектору України до вимог ЄС та мінімізації втрат економіки України.

Крім того, ЗВТ стимулюватиме приток іноземних інвестицій у вітчизняну аграрну галузь, створення нових підприємств і робочих місць, швидше впровадження європейських стандартів і розвиток транспортно-логістичної інфраструктури. Внаслідок цього, прогнозують науковці, відбудеться зростання виробництва й експорту не лише сировини, а й продукції з доданою вартістю.

Видання розраховане на науковців, спеціалістів державного, громадського і господарського рівнів управління, викладачів, аспірантів, студентів аграрних вищих навчальних закладів.