Згідно з прогнозами вчених Інституту аграрної економіки, в інвестиційних процесах в 2017 році продовжиться процес зростання обсягів капітальних інвестицій в агропродовольчий сектор економіки. При цьому найбільш високі темпи зростання інвестицій будуть забезпечуватися в сільському господарстві, проте вони будуть нижче, ніж в 2016 році.

Також збережеться пріоритетність в інвестуванні розвитку сільського господарства над харчовою промисловістю.

Основну державну підтримку в розвитку агробізнесу отримають великі агроформування.

У той же час інвестиційне забезпечення середніх і малих сільськогосподарських підприємств, фермерських і селянських господарств істотно не зміниться і буде недостатнім для їх розвитку.

Внаслідок очікуваної державної підтримки можна розраховувати на прискорення розвитку фермерських господарств, фінансового лізингу, придбання техніки вітчизняного виробництва.

Зі скасуванням державного регулювання цін на продовольство в 2017 році можливим стає надмірний монополізм торгової мережі та зростання роздрібних цін на продовольство на тлі низької купівельної спроможності населення. Ці фактори можуть спровокувати негативний резонанс серед населення з низькими доходами, зазначив директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко в інтерв’ю журналу «АгроПерспектива», опублікованому під назвою «Взгляд со стороны науки» у №12’2016.